Teadélutánok

Az egymásra figyelés jegyében

Teadélutánt tartott a 25 éves fennállását ünneplő Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület

A személyes kapcsolattartás fontosságára hívta fel a figyelmet a szabadkai KODDE. E célból teadélutánt szervezett tagsága, kedvezményezett diákjai és szüleik számára. Mint azt hallhattuk, az ilyen összejövetelek kötetlen beszélgetésekre adnak alkalmat, amely során fontos kérdésekről lehet társalogni, informálódni, mint amilyen például a továbbtanulás. A diáksegélyező ezért e találkozásokat hagyományossá kívánja tenni, havonta egyszer zajlanának. Az első teadélutánra tegnap került sor, az eseményen jelen volt mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is:

kodde teadelutan– Úgy gondolom, a diáksegélyezés lényege olyan alkalmakat találni, rendezvényeket szervezni, amelyek során a fiatalok jól érzik magukat. Találkozhat az, aki segít, és akin segíteni kell. A diáksegélyezésnek térségünkön nagy hagyománya van, különösen a vidéki diákok megsegítésében. A diáksegélyezési mozgalom megújulásában nagy szerepet játszik az is, hogy közösségbeli segítséget nyújtsunk a fiataloknak, hiszen a szülők rettentően elfoglaltak. Itt Szabadkán ennek szép példáját látjuk. Ha megerősödne a diáksegélyezésnek ez a formája, amely az egymásra figyelésről szól, azt hiszem, akkor beszélnénk a diáksegélyezés igazi reneszánszáról – mondta lapunknak Hajnal Jenő.

Fleis Anasztázia, a KODDE elnöke egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek egyre kevesebb időt fordítanak egymásra:

– A régi vezetőség annak idején teadélutánokra hívta meg a tagságot. Innen jött az ötlet, hogy ezt mi is bevezessük, elhívjuk a diákokat, a szülőket, mindazokat, akiket támogat az egyesületünk, és a támogatókat is, valamint a munkatársainkat, és havonta egy óra erejéig beszélgessünk egymással. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy a személyes kommunikáció csaknem teljesen kihalt, az emberek nem társalognak, nem találkoznak, nem ülnek le egymással öt percnél tovább. A szülőknek márpedig van mit megvitatniuk, például a továbbtanulással vagy a munkába állással kapcsolatban. Remélem, sikeres lesz a kezdeményezésünk, és a továbbiakban is mindenben, amiben csak tudunk, segíthetünk a diákoknak. Időközben készülünk a 25 éves évfordulónkra és Kosztolányi születésnapjára is. Március 30-án lesz a megemlékezés, 16 órakor koszorúzunk, 19 órakor pedig a városháza dísztermében ünnepséget tartunk, amely során visszanézünk az elmúlt 25 évre – fejtette ki lapunknak Fleis Anasztázia.

Az új kezdeményezésről szólt Bacsó Krmpotity Gabriella, a KODDE elnökhelyettese is:

– Remélem, hagyományt teremtünk a teadélutánunkkal, amelyre havonta egyszer kerítenénk sort. Ez a közösségépítés egyik példája. A szülőknek és a diákoknak lehetőségük nyílik eszmecserét folytathatni a továbbtanulásról vagy más közös témákról. Áprilistól azt is szeretnénk bevezetni, hogy eljöjjenek azok a diákjaink, akik külföldön, Újvidéken vagy Szabadkán tanulnak, és személyesen mondják el a tapasztalataikat. A KODDE 1990-ben alakult, hivatalosan 1991 márciusában lett bejegyezve. Büszkék vagyunk a múltunkra, és bizakodva tekintünk előre, hiszen nagyon kevés intézmény van Vajdaságban, amely ilyen nagy múlttal rendelkezik. Hosszú kínkeserves idő után, úgy tűnik, számíthatunk a folytatásra, a jövendőbeli tervek megvalósítására. A munkánknak ismét lesz elismerése, és lesznek olyan források, amelyeknek köszönhetően továbbra is támogatni tudjuk majd a diákokat. Nemcsak ösztöndíj formájában, hanem minden olyan projektummal, ami diáksegélyezést jelent. Tavasszal indul a fiatal közgazdászok műhelye, továbbra is információkkal látjuk el a továbbtanulókat, de bármilyen ötletet jó szívvel várunk – hallottuk az elnökhelyettestől.

Forrás: Magyar Szó

Szerző: Lukács Melinda

Molnár Edvárd felvétele